VITAMILHO Skrobia kukurydziana typu MAIZENA lub MONDAMIN.

ROSETTA Import - Eksport, ul. Krochmalna 2/426 00-864 Warszawa. Tel/fax. +48 (22) 624-09-52, kom. 506 02 52 53.

rosetta

VITAMILHO
Skrobia kukurydziana typu MAIZENA lub MONDAMIN

2 najważniejsze zastosowania

a) Do ciast lekkich i miękkich

Przy przygotowaniu ciastek część mąki podanej w przepisie zastępujemy mączką kukurydzianą VITAMILHO wg podanego niżej zestawienia

 

Dla 6 osób

Przykładowe dawkowanie mąki

ZALECENIA



Mąka pszenna + mączka kukurydziana VITAMILHO

Ciasto biszkoptowe

180g

120g + 60g

Babeczki ponczowe

150g

75g + 75g

Rolada

100g

60g + 70g

Ciasto czekoladowe

100g

50g + 60g

1 płaska łyżeczka do kawy = 3 g

b) do sosów, kremów, zup gęstych zawiesistych

Wymieszać mączkę kukurydzianą VITAMILHO w szklance zimnego płynu (wody, mleko, bulion). Następnie dodać otrzymaną mieszankę do gorącego płynu sosu, kremu lub zupy. Zagęścić przez kilka sekund na wolnym ogniu.

 

Dawkowanie mączki kukurydzianej VITAMILHO

1/4 litra sosu

Sos płynny »
Sos gęsty »

10g
20 g

1/4 litra słodkiego kremu

Krem lekki »
Krem gęsty »

10g
20 g

1 litr zupy

Zupa gęsta »
Zupa zawiesista »

20 g
30 g

1 płaska łyżka do zupy = 10g


ZUPA O DOSKONAŁEJ ZAWIESISTOŚCI
1 litr zupy

W przepisie na zupę zastąpić połowę ziemniaków 2 płaskimi łyżkami mączki kukurydzianej VITAMILHO uprzednio wymieszanej z zimną wodą. Otrzymaną mieszankę wlać do zmiksowanej zupy i zagęścić przez kilka minut na wolnym ogniu.

ZUPA Z ZIELONEJ FASOLKI Z DODATKIEM CZOSNKU I OLIWY

Ugotować 400g świeżej lub mrożonej zielonej fasolki w 1 litrze wody. Odcedzić zachowując wodę z gotowania. Zmiksować fasolkę dodając powoli połowę wody z gotowania. Posiekać 1 ząbek czosnku i 2 szalotki, wrzucić do rondla i przyrumienić w 3 łyżkach oliwy. Kiedy zaczną się rumienić dodać 2 płaskie łyżki mączki kukurydzianej VITAMILHO, mieszać energicznie drewnianą łyżką. Dodać natychmiast 20 ml letniej lub zimnej wody z gotowania i zagęścić na wolnym ogniu nie przestając mieszać. Dodać piure z zielonej fasolki i podgrzewać 5 minut na wolnym ogniu. Rozcieńczyć resztą wody z gotowania. Przyprawić i dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki.

NALEŚNIKI LEKKIE

Na 10-12 Naleśników

Wymieszać 50 g mączki kukurydzianej VITAMILHO  i 50 g mąki pszennej w 1/4  litrze mleka. Dodać 2 ubite jajka całe, 1 torebkę cukru waniliowego i 1 łyżkę rumu. Wymieszać. Odczekać 15 minut. Na gorącej i lekko naoliwionej patelni nalać łyżką wazową płynnego ciasta. Smażyć naleśnik na dużym ogniu, a następnie odwrócić go płaska łopatką drewnianą. Zostawić do zarumienienia jednej strony. Przyozdobić i skonsumować póki ciepłe.

CIASTO LEKKIE I MIĘKKIE Z JOGURTEM

Podgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. W salaretce wymieszać przy pomocy ubijacza 3 jajka całe, 1 torebkę drożdży chemicznych i 1 kubeczek jogurtu naturalnego. Używając pustego kubeczka po jogurcie dodać półtora jego zawartości mąki pszennej, tyle samo mączki kukurydzianej VITAMILHO, 2 kubeczki cukru i 1/2 kubeczka oliwy. Zmieszać do otrzymania ciasta jednolitego. Włożyć ciasto do uprzednio posmarowanej masłem formy i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

ZIEMNIAKI KREMOWE PO BRAZYLIJSKU

Składniki 1 kg nie dogotowanych całkowicie ziemniaków, 3 łyżki VITAMILHO, 2 łyżki margaryny, 1 średnia utarta cebula, 3 filiżanki mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 żółtka 1/2 filiżanki utartego sera oraz sól do smaku.

Sposób przygotowania: pokroić w plasterki ugotowane w osolonoj wodzie ziemniaki. Podsmażyć na margarynie cebulę oraz dodać VITAMILHO rozpuszczone w mleku i mieszać na ogniu aż zgęstnieje. Następnie dodać gałkę muszkatołową, żołtka, sól i gotować przez 5 min.

Włożyć do żaroodpornego naczynia warstwę kremu, następnie ziemniaki i na to znowu krem. Posypać utartym serem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 min.

PRODUKT NIE ZAWIERA GLUTENU

Na wszelkie pytania odpowiadamy mailem lub telefonicznie.

Kontakt z nami: rosetta@message.pl, tel. 022 624 09 52, kom. 506 02 52 53